Šta je VPN i čemu sve to?

Šta je to VPN i čemu služi, a za šta ga u Srbiji najčešće koriste, čitaj za društvene mreže.

IT VESTI

Miodrag Lazić

2/7/2024

person using black laptop computer
person using black laptop computer

Šta je VPN?

VPN, ili Virtualna privatna mreža, je tehnologija koja omogućava sigurno i privatno povezivanje sa internetom. Kada koristite VPN, vaša internet veza se šifruje i prolazi kroz siguran tunel do VPN servera. Odatle se vaša veza uspostavlja sa internetom, čime se štite vaši podaci od potencijalnih napada.

Kako VPN funkcioniše?

Kada se povežete na internet putem VPN-a, vaša internet veza se šifruje i anonimizuje. To znači da vaši podaci putuju kroz siguran tunel i da su zaštićeni od neovlašćenog pristupa. Vaša IP adresa se takođe menja, čime se dodatno otežava praćenje vaše onlajn aktivnosti.

VPN serveri su smešteni širom sveta i omogućavaju vam da se povežete sa internetom iz različitih geografskih lokacija. Na primer, ako se povežete na VPN server u Sjedinjenim Američkim Državama, vaša internet veza će se činiti kao da dolazi iz SAD-a, bez obzira na to gde se fizički nalazite.

Gde se najviše koristi VPN?

VPN se koristi u različite svrhe, ali najčešće se koristi za:

Pristupanje ograničenim sadržajima: Mnoge zemlje i servisi ograničavaju pristup određenim sadržajima na internetu. Korišćenjem VPN-a, možete zaobići ove restrikcije i pristupiti sadržaju koji je inače nedostupan.

Zaštita privatnosti: VPN vam omogućava da anonimno surfujete internetom i sprečite praćenje vaše onlajn aktivnosti. To je posebno korisno ako želite da zadržite svoju privatnost i zaštitite svoje podatke od marketinških kompanija i hakera.

Bezbedno korišćenje javnih Wi-Fi mreža: Javne Wi-Fi mreže su često nesigurne i podložne napadima. Korišćenjem VPN-a, možete enkriptovati svoju internet vezu i zaštititi svoje podatke od potencijalnih napadača.

Uloga VPN-a na društvenim mrežama

VPN takođe igra važnu ulogu na društvenim mrežama. Korišćenjem VPN-a, možete zaobići geografske restrikcije i pristupiti društvenim mrežama i sadržaju koji je inače nedostupan u vašoj zemlji. Takođe, možete zaštititi svoje podatke od potencijalnih hakera i sprečiti neovlašćeni pristup vašem nalogu.

Čemu služe VPN aplikacije?

VPN aplikacije su posebno dizajnirane da olakšaju korišćenje VPN-a. One vam omogućavaju da se jednostavno povežete na VPN servere i upravljate svojim postavkama. Takođe, mnoge VPN aplikacije imaju dodatne funkcije kao što su blokiranje reklama i zaštita od malvera.

Zašto nam je potreban VPN?

Postoji nekoliko razloga zašto nam je potreban VPN:

Zaštita privatnosti: VPN vam omogućava da zadržite svoju privatnost i zaštitite svoje podatke od neovlašćenog pristupa.

Pristupanje ograničenim sadržajima: Korišćenjem VPN-a, možete zaobići geografske restrikcije i pristupiti sadržaju koji je inače nedostupan.

Bezbedno korišćenje javnih Wi-Fi mreža: Korišćenjem VPN-a, možete enkriptovati svoju internet vezu i zaštititi svoje podatke od potencijalnih napadača na javnim Wi-Fi mrežama.

Najpopularniji VPN provajderi

Postoji mnogo VPN provajdera na tržištu, ali tri najpopularnija su:

1. NordVPN

NordVPN je jedan od najpoznatijih VPN provajdera sa velikom mrežom servera širom sveta. Nudi snažnu enkripciju i zaštitu privatnosti, kao i mogućnost pristupa ograničenim sadržajima. Takođe ima korisnički prijateljeljski interfejs i podršku za različite platforme.

2. ExpressVPN

ExpressVPN je takođe popularan VPN provajder koji nudi brze i sigurne veze. Ima veliki broj servera u različitim zemljama i podršku za različite uređaje. Takođe nudi jednostavan interfejs i 24/7 korisničku podršku.

3. CyberGhost

CyberGhost je poznat po svom jednostavnom interfejsu i velikom broju servera. Nudi snažnu enkripciju i zaštitu privatnosti, kao i mogućnost pristupa ograničenim sadržajima. Takođe ima podršku za različite platforme i korisničku podršku.

Ukratko, VPN je važan alat za zaštitu vaše privatnosti i sigurnosti na internetu. Korišćenjem VPN-a možete zaobići geografske restrikcije, zaštititi svoje podatke od neovlašćenog pristupa i bezbedno koristiti javne Wi-Fi mreže. NordVPN, ExpressVPN i CyberGhost su tri najpopularnija VPN provajdera koji nude snažnu zaštitu i mogućnost pristupa ograničenim sadržajima.

U poslednje vreme su se pojavili još neki VPN servis provajderi, a jedan od najpopularnijih je Atlas VPN, čiji je godišnji zakup verovali ili ne oko 3000 dinara. Sam Atlas VPN vam nudi za te pare: neograničen broj uređaja koje možete povezati, MultiHop servers(preusmeravanje saobraćaja preko 2 VPN servera, WireGuard protokol (komunikacioni protokol i besplatni softver koji implementira virtuelne privatne mreže, Passwordless login (metoda autentifikacije koja omogućava korisnicima da pristupe aplikaciji ili sistemu bez unošenja lozinke. Ima još zanimljivih opcija, ali smo vam ukratko naveli one najbitnije.

U današnjem digitalnom dobu, sigurnost na internetu postaje sve važnija. Sa sve većim brojem onlajn pretnji i pokušaja hakovanja, zaštita vaših podataka postaje prioritet. Jedan od načina da se osigurate od ovih pretnji je korišćenje VPN-a. Za početak da saznamo za šta bi mogao da se koristi VPN u Srbiji.

VPN i društvene mreže u Srbiji.

Prema istraživanjima oko 90% korisnika interneta u Srbiji svoje bivstvovanje zasniva na društvenim mrežama. I sad se svi pitaju. a šta će nam VPN na društvenim mrežama? Eto imali biste priliku da zaštićeni iza svog imaginarnog avatara i izmišljenog imena u udobnosti svoje fotelje skrešete nekom uticajnom Tviterašu i naklon toga biste uživali u plodovima svog "kresanja" uz apsolutnu zaštitu i anonimnost bez bojazni da će vas neko pronaći. PRIMAMLJIVO, ZAR NE? . Možda biste mogli da botujete za jedne ili druge (nebitno je da li je u pitanju Vučiću, pederu ili Djilasu, lopove), da kreirate izmisljena letovanja sa dokazom da ste bili na baš toj i toj IP adresi koja se koristi u određenoj oblasti (znate ono, uradite printscreen IP adrese kako bi dokazali da ste bili na Barbadosu i Antigvi, pa čak i da muljate sa online prodajama preko Instagrama i FB, mada ovo zadnje nije preporučljivo. Tužilaštvo za VTK ima metode za otkrivanje vaše IP adrese bez obrzira na VPN, uostalom kad su razbili SKY aplikaciju, zašto biste verovali da nisu u stanju da razbiju i VPN.