Koja brzina interneta vam je dovoljna !

Internet provajderi često preteruju u vezi sa vrstom internet plana koji vam je potreban. Međutim, uz nekoliko ključnih informacija, možete utvrditi da li zaista plaćate brzinu koja vam je potrebna ili možete sebi priuštiti smanjenje internet plana kako biste uštedeli nešto novca.

IT VESTI

Lazić Miodrag

2/1/2024

Imati stabilnu i pouzdanu internet vezu je važno, posebno s obzirom na to koliko naši životi zavise od online sveta. Međutim, postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira internet provajdera, kao što su cena, brzina veze u vašem području, i presudno, da li ćete zaista iskoristiti sve propusne opsege za koje plaćate.

Nažalost, internet provajderi često preteruju u vezi sa vrstom internet plana koji vam je potreban. Međutim, uz nekoliko ključnih informacija, možete utvrditi da li zaista plaćate brzinu koja vam je potrebna ili možete sebi priuštiti smanjenje internet plana kako biste uštedeli nešto novca.

Kako izabrati odgovarajuću brzinu interneta

Prilikom razmatranja kućnog interneta, lako je podrazumevati najskuplje i najbrže dostupne planove. Naravno, brzina zvuči privlačno, ali samo zato što možete dostići određene brzine, ne znači da vam one zaista trebaju. Da biste izabrali savršenu brzinu kućnog interneta, trebali biste razmotriti dva glavna faktora.

Koliko uređaja želite povezati?

Šta planirate raditi na svom kućnom internetu?

Prvi faktor će se očigledno menjati ako tokom vremena dodate više uređaja na svoju internet konekciju. Generalno, obično u prosečnoj porodici imate između tri i pet uređaja po osobi koji su "nakačeni" na ruter. Konkretno autor članka na svom ruteru ima povezane: 4 do 7 telefona, 2 tableta, 3 računara i 1 smart TV. Iako možda ne osećamo potrebu za najvećom brzinom, koja je trenutno oko 200 mbps, mnoge niže opcije ne podržavaju povezivanje toliko uređaja istovremeno, pa to treba imati na umu.

Drugi faktor je podjednako važan. Ako planirate samo surfovati internetom, gledati Netflix i dopisivati se s ljudima putem Twittera-a ili drugih društvenih aplikacija, tada će niže brzine verovatno biti dovoljne, sve dok podržavaju broj uređaja u vašem domu. Međutim, ako radite od kuće, igrate online igre ili morate brzo preuzeti velike datoteke, tada ćete želeti bržu brzinu. Razložićemo sve to malo više za trenutak, ali za sada samo zapamtite da treba imati na umu ova dva faktora prilikom traženja novih opcija za internet provajdera

Koje brzine interneta su potrebne za strimovanje online emisija?

Ako često gledate Netflix ili neki drugi striming servis, tada će vam biti potrebna pristojna brzina interneta, pogotovo jer mnoge od ovih kompanija sada nude video u 4K i UHD rezoluciji. Količina potrebnog propusnog opsega za ove usluge može varirati, ali dobar početni korak za normalno strimovanje je barem 100 Mbps.

Ovo je znatno više od preporučenih 25 Mbps od strane Netflixa za 4K Ultra HD sadržaj, ali većina nas ima nekoliko uređaja povezanih kada gledamo TV, pa to pomaže u izjednačavanju bilo kakvog usporavanja propusnog opsega koje može nastati iz toga. Ako nemate nameru gledati u 4K rezoluciji, tada bi niža brzina podataka mogla raditi, ali možete doživeti kašnjenje u učitavanju i sporije vreme učitavanja dok imate više povezanih uređaja.

Naravno, možete izabrati sporiju brzinu i gledati sve u standardnoj definiciji. To vam može uštedeti nešto novca u dugoročnom planu. Međutim, na kraju ćete možda ipak doživeti problema sa kašnjenjem ili narodski rečeno imaćete velike lagove i drugim poteškoćama ako imate mnogo uređaja koji su istovremeno povezani.

Koju brzinu treba koristiti za gejming?

Gejming je potpuno drugačija stvar. Ako često igrate online igre, verovatno ćete redovno preuzimati velike ažurirane datoteke. Iako mnoge usluge poput Xbox-a, PlayStation-a i čak PC prodavnica sada imaju optimizovanije brzine preuzimanja nego što su nekada imale, imati malo više prostora za rad biće vrlo korisno, pogotovo ako imate druge ljude u svom domu.

Za većinu gejming potreba, preporučio bih da se držite najmanje 150 Mbps, iako je 200 Mbps mnogo bolja brzina uopšte. To vam pruža dovoljno prostora za velike datoteke, kao i za sam gejming, čak i ako drugi ljudi u kući gledaju Netflix, YouTube, ili koriste društvene mreže.

Zašto je važno koliko uređaja imam?

Broj uređaja na vašoj mreži neće nužno usporiti mrežu proporcionalno. Drugim rečima, brzina se neće prepoloviti ili smanjiti zato što imate četiri uređaja na mreži umesto dva. Međutim, važno je imati na umu da je brzina interneta koju izaberete brzina kojom će vaša mreža moći prenositi podatke. To znači da može prenositi podatke samo tom brzinom za svaki uređaj koji imate na mreži.

Dakle, ako imate četiri uređaja povezana i brzinu interneta od 100 Mbps, verovatno ćete primetiti neka zastoje – sva četiri uređaja pokušavaju uzeti svoj deo propusnog opsega, a neće uvek će biti dodatnog prostora za deljenje. Zato napominjem da je važno biti svestan koliko uređaja povezujete s internetom. Što više uređaja imate, to više stvari će vaš internet raditi istovremeno, što može uzrokovati zastoje i činiti da brzine deluju sporije nego što bi trebalo.

Kako mogu biti siguran da dobijam ono za šta plaćam?

Jedan od najlakših načina da proverite da li dobijate brzinu interneta za koju plaćate jeste da izvršite test brzine. Postoji nekoliko takvih servisa, i mada su neki bolji od drugih, jedan od najčešće korišćenih je Speedtest od kompanije Ookla, koji je jednostavan za korišćenje i pouzdan.

Iako može biti frustrirajuće, važno je zapamtiti da nezadovoljavajući rezultat testa brzine neće nužno naterati vašeg pružatelja interneta da reaguje. Prilikom promocije svojih planova, pružaoci interneta koriste dva ključna (lukava) pojma u marketingu: "do." To znači da vaš plan pruža brzine do onoga što odaberete. Međutim, ovo ne garantuje da ćete to uvek dobiti, svaki put.

Zato preporučujem da izvršite nekoliko testova brzine kako biste proverili kako se vaša internet konekcija ponaša. Prvo, izvršite test kada znate da je aktivnost interneta u vašem domu i području najveća. To će vam pokazati kako se mreža nosi sa sobom tokom najintenzivnijih vremena dana. Vrhunci mogu varirati, ali se najčešće javljaju kada se deca vraćaju iz škole i kada se roditelji vraćaju sa posla.

Drugo, izvršite test brzine tokom "mrtvih" sati dana. To će vam dati solidnu predstavu gde internet dostiže svoj maksimum kada nije pod teškim opterećenjem. Ako primetite velike razlike (na primer, plaćate za 100 Mbps i dobijate samo 2 Mbps), to je veliki problem. U tim slučajevima vredi razmotriti promenu internet provajdera ili pozvati servis da proveri eventualne probleme u vašem domu.

Brzina vaše kućne internet veze značajno utiče i wifi. Međutim, brzine koje podržava vaš wifi ruter takođe imaju veliki uticaj. Stoga uvek treba imati na umu vrstu wifi-ja koju vaš ruter podržava (Wifi 6, Wifi 6e, itd.), kao i brzine koje pruža. Ako plaćate za kućni internet od 1 Gbps, ali imate ruter koji podržava samo do 500 Mbps, nećete dobiti puni efekat svoje internet usluge.

Zato uvek treba tražiti dobar wifi ruter koji podržava brzine vaše kućne internet veze. Inače, završićete plaćajući nešto što ne koristite u potpunosti.

Da li je bolji kabl ili wifi ?

Pitanje je koje zavisi od različitih faktora, i subjektivno je u vezi sa specifičnim potrebama i ograničenjima vaše situacije. Žičane Ethernet veze tehnički su stabilnije i pouzdanije, sa manje interferencije u poređenju sa wifi-jem. Ako su vaši uređaji blizu rutera/modema, korišćenje Ethernet-a može pružiti odličnu i doslednu vezu.

Međutim, tehnologija wifi-ja se znatno unapredila u poslednjim godinama, pružajući brze i pouzdane veze. Ako imate veliku kuću ili ne možete postaviti Ethernet kablove po celoj kući, wifi može biti praktičniji izbor. Investiranje u kvalitetan ruter ili mrežu za proširenje (mesh network) može poboljšati vaše iskustvo sa wifi-jem.

Razmotrite aktivnosti koje planirate raditi na internetu i broj uređaja koji će biti istovremeno povezani. Ako vam kućni raspored to dozvoljava, Ethernet može biti poželjan za kritične zadatke poput gejminga ili video konferencija. S druge strane, wifi je pogodan za uređaje smeštene u različitim prostorijama.

Imajte na umu da uvek možete ponovno proceniti vašu postavku na osnovu performansi. Ako imate problema poput kašnjenja ili sporog učitavanja, možete razmotriti nadogradnju brzine interneta ili optimizaciju postavki mreže. Takođe, iskoristite eventualne ponude ili promocije koje nudi vaš internet provajder

I na kraju u ovom članku se nismo bavili sa domaćim pružaoicima internet servisa. To ostavljamo na vama da se sami informišete koji je bolji, a ne da budete robovi određenih firmi. Raspitajte se malo o internet provajderima, o iskustvima drugih, pa se onda odlučite.