KO JE PRAVI BOG DRUŠTVENIH MREŽA

Bitka između Fejsbuka i Tvitera nedavno je postala lična, pošto su se njihovi vlasnici i javno sukobili, prvo pretnjama, a potom i tužbom. No, ovaj ultimat fajt između dve društvene mreže traje odavno, i podseća na Adidas/Puma rivalitet. Ili Dior protiv Šanela, šta ko voli.

DRUŠTVENE MREŽE

Ivana Radoičić

9/1/2023

KO JE PRAVI BOG DRUŠTVENIH MREŽA
Igra internet prestola

Bitka između Fejsbuka i Tvitera nedavno je postala lična, pošto su se njihovi vlasnici i javno sukobili, prvo pretnjama, a potom i tužbom. No, ovaj ultimat fajt između dve društvene mreže traje odavno, i podseća na Adidas/Puma rivalitet. Ili Dior protiv Šanela, šta ko voli.

Zašto ring? Zato što su se, tim rečima, častili upravo Mask i Zakerberg. Mask, koji voli da komunicira preko sopstvene platforme, pozvao ga je na „kejdž meč“, na šta je Zakerberg reagovao citatom Kabiba Nurmagomedova „Pošalji mi lokaciju“.

Treba reći da ovaj profesionalni meč za zlatni IT pojas traje godinama, iako prosečnom korisniku deluje da obe platforme, suštinski potpuno različite, deluju paralelno, bez nekih dodira. No, dodira je bilo, i to kakvih, a ako ste se uključili tek u 13. rundi, evo kratkog pregleda.

Za nas, sve je počelo kada je Mark Zakerberg najavio Treds, novu platformu Mete (nekadašnjeg Fejsbuka), koji izgledom i načinom na koji nudi sadržaj korisnicima, strašno podseća na Tviter.

Elon Mask, sadašnji vlasnik Tvitera, besno je reagovao, podižući tužbu protiv Zakerberga, optužujući ga da je prišao otpuštenim važnim ljudima koji su radili u Tviteru, i koji su učestvovali u građenju nove mikro-bloging platforme. Što ih je otpustio, pitate se? Paaa, kada je 2022. kupio Tviter za neverovatnih 44 milijarde dolara, Mask je rešio da u prilično liberalnu firmu unese čekiće i buldožere, rasturajući je od osnove do vrha, kako bi što pre povratio uloženo. Korisnici Tvitera, često svrstavani u intelektualnu elitu, u čudu su posmatrali kako ova platforma luta tražeći neka rešenja, uz često histerične odluke njihovog gazde, poput one da se ograničava broj pregleda tvitova, da se plaćaju verifikovani nalozi, sve uz kasnija izvinjenja i predstavljanje nekih od ovih poteza kao (neukusnu) šalu (plaćanje naloga je zadržao, da znate).

Sve ovo sad mu se obilo o glavu: Tviter, koji je prosto eksplodirao u vreme korone, sad beleži vrtoglavi pad broja korisnika, što posebno pogađa finansije, pošto je većina oglašivača već pogledala u pravcu Tredsa. A iz priloženog znamo kako Mask reaguje: naglim, nenajavljenim i netestiranim promenama, otpuštanjem – i tužbama, što mu nimalo ne ide u prilog.

Ne čudi zato što je Zakerberg krenuo u napad, i to direktom u glavu. Otkud sad to? Pa, ni on nije preduzetnička cvećka. Naime, tokom svih ovih godina, malo je kupovao aplikacije, malo otkupljivao, malo „pozajmljivao“: Rils od TikToka, Stori od Snepčeta, da bismo sada došli do Treda, iliti lajne, kako tviteraši vole da je zovu. Da li je u pitanju prosto prilagođavanje ukusima tržišta, ili nesportska borba, kako kaže njegov suparnik, odlučiće sud i korisnici.

Šta kažu korisnici?

Za samo deset dana od lansiranja platforme Treds, Zakerberg je privukao sto miliona korisnika, što je izazvalo i Maskovu pažnju, ali i onu važniju: oglašivača. Prednost ove platforme koja zaista izgleda isto kao malko starija verzija Tvitera, jeste u tome što je besplatna i nema takozvanih „krojenih“ tvitova, odnosno, prilagođavanja postavljanja tvitova po redosledu koji korisnik nije odabrao. No, pre nego što Zakerberg usklikne s oduševljenjem, valjalo bi reći da je način na koji raste broj korisnika sve nego sportski, i zato ne pokazuje pravo stanje stvari: vlasnici Instagram profila automatski su dobili profile na Tredsu, a potom sve kreće mimo njihove volje, kažu u žalopojkama: neki su se žalili i na to da im stižu obaveštenja da je neko prihvatio njihov zahtev za povezivanje, iako na Treds nisu ni išli.

Jesmo li rekli da je Fejsbuk, tačnije Meta, komplikovan? E pa, sve je povezano kao kavez u ringu: ako želite da se odjavite sa Tredsa, moraćete da se odjavite s Instagrama, što je za mnoge influensere ravno smrti. Tviter je, sa druge strane, autonoman: povezao se samo s jutjubom, kako bi dozvolio korisnicima da kače muziku ili druge klipove, samo u par koraka možete se odjaviti, privremeno ili trajno (Dobro, svojevremeno i s ruskim Jandeksom, ali to nećemo spominjati). Zakerberg vas je, zato, zajedno s Maskom, uhvatio u klinč.

Prednost Treda je u tome što je za sada besplatan i bez smaračkih reklama, ali će se to ubrzo promeniti. I u tome što ima čak 500 karaktera u jednom postu, za razliku od Tvitera koji ih ima 260 i još uvek nema edit, iako ga korisnici mole već više od decenije.

Ipak, kako većinu pratilaca vučemo sa Fejsbuka i Instagrama, gde se uglavnom divimo slikama s letovanja i motivacionim sentencama rodbine i prijatelja, razmislite još jednom: želite li još jednu platformu na kojoj ćete pričati sa komšinicom iz stare zgrade?

Licem u lice

Elona Maska trenutno bivši zaposleni tuže za neisplećene otpremnine u vrednosti od 500 miliona dolara, kada je gotovo preko noći otpustio 7.500 ljudi, obećavši im otpremninu u visini dvomesečne plate plus nedeljnu platu za svaku punu godinu koju su proveli u ovoj firmi. Ume da otvara i zatvara firme, ulaže u propast, troši tuđ novac, otpušta izvršne direktore koji su mu podigli firme na noge. Ume i da pogrešno uloži novac, što pokazuje i ovaj slučaj.

Mark Zakerberg je redovno pred sudom, i to još od studentskih dana, uključujući i nagodbu po tužbi suosnivača Fejsbuka Eduardom Saverinom. Najvrelija klupa bila je 2018, kada je morao da se pojavi pred Komitetom američkog Senata, zbog korišćenja ličnih podataka u vezi sa odavanjem podataka u skandalu sa Kembridž analitikom. Ume da pozajmi i zaradi, što pokazuje i ovaj slučaj.