DRUGA TOMORROW KONFERENCIJA U BEOGRADU

Od 12. do 15. maja u beogradskoj štark Areni održava se najveću evropsku tehnološku konferenciju u Evropi - Tomorrow conference

IT VESTI

Ivana Radoičić

5/15/2023

Srpska IKT industrija među vodećim u Evropi

Od 12. do 15. maja u beogradskoj štark Areni održava se najveću evropsku tehnološku konferenciju u Evropi - Tomorrow conference, drugo okupljanje vodećih ljudi u oblasti informacionih tehnologija, sa preko stotinu govornika i više od 40.000 prijavljenih učesnika, 23.000 onih koji na konferenciji učestvuju preko Interneta, 10 tematskih panela i više od 30 specijalnih uvodnih predavanja, spakovanim u tri dana. Konferencija je počela minutom ćutanja za žrtve dva masakra, počinjena u našoj zemljia otvorio ju je panel posvećenim oj konferenciji daje ženama, koje panelom „Žene predvode put u budućnost“ obrađuju sve aspekte rastućeg broja žena u IT sektoru i izazove koje strahovito brzi razvoj ove oblasti stavlja pred njih. O tome su govorile: Emilija Vuković iz Srpske blokčejn inicijative, Loreta Yozef, Međunarodno udruženje za razmenu digitalnih sredstava i australijski savet za standarde digitalnih finansija, kao i dr Kristina Jan Žang, iz Instituta Metavers.

- Želim da vam poželim dobrodošlicu u Beograd, u Srbiju, zemlju inovacija i kreativnosti i znanja – rekao je, otvarajući Konferenciju, Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija. – Otkako je Ana Brnabić postala premijerka 2017, Srbija je postala snažan zamajac razvoja informacionih tehnologija u Evropi, vodeći ekonomsku tranziciju ka inovativnom ekonomskom rastu, zasnovanom na znanju. Prema Eurostatu, od 2014, Srbija je ostvarila drugi najveći rast izvoza u Evropi, odmah posle Irske. Rast izvoza u IKT industriji takođe je drugi u Evropi, a u prva tri kvartala prošle godine bio je najveći u celoj Evropi.

Ministar je istakao da je samo u prva dva meseca vrednost izvoza u ovoj industriji iznosio 200 miliona evra, što je porast za 44 posto u odnou na prva dva meseca prošle godine.

- Možemo proceniti da će u ovoj godini izvoz IKT usluga prevazići prošlogodišnji, rekordni i iznosio je 2,7 milijardi evra – poručio je Jovanović.

On je potom učestvovao i na panelu “Kako Vlada podržava nove tehnologije”, gde je s predsednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem, direktorom za IT i preduzetništvo pri Kabinetu premijerke Vlade Republike Srbije Nenadom Paunovićem, izvršnim direktorom Blokčejn centra Dubaji dr Marvanom Alzarounijem i Kalvinom Čengom, počasnim konzulom Srbije u Singapuru, razgovarao o procesima digitalizacije u državnom i privatnom sektoru, kao i o načinima da se sporodejstvujuća administracija ubrza prihvatanje novih tehnologija, smanjivanje papirologije i pojednostavljivanje nekih postupaka i generalnog stvaranja povoljne atmosfere za razvoj IT industrije.

Panel za koji su učesnici iskazali najveće interesovanje je jedna od najhitnijih tema u ovom trenutku - zavisnost od digitalne tehnologije koji organizuje Egzit festival. Imajući u vidu da statistika pokazuje da je ovaj oblik zavisnosti u modernom vremenu ispred svih ostalih, postavlja se pitanje kako će dalji razvoj tehnologije i virtuelne stvarnosti uticati na situaciju u kojoj smo se našli. Govornici na ovom panelu biće član legendarnog benda Pink Flojd Skot Pejdž, savetnica ministra turizma i omladine Snežana Klašnja, Bojana Jevtović iz Unicefa, kao i osnivač i direktor Egzit festivala Dušan Kovačević.

Među govornicima i panelistima našli su se nagrađivani reditelj i najprodavaniji autor Njujork tajmsa Jan Halperin, koji je sa Ivanom Zeljkovićem vodio prvi dan Konferencije, ekonomski stručnjak Ervin Voloder, dok će kao regionalne teh zvezde prezentacije imati koosnivač ECD-a Aleksandar Matanović, i svetski priznati ekonomista i broker Vladimir Đukanović.