2024.godina,godina veštačke inteligencije i interakcije

Nazivamo uređaje povezane sa Internetom stvari pametnim, ali obično pod tim podrazumevamo povezanost. Međutim, sve više vidimo da se tehnologija Internet stvari spaja sa sistemima i uređajima koji su sposobni za donošenje odluka i odgovaranje na pitanja korišćenjem veštačke inteligencije

IT VESTI

Miodrag Lazić

11/28/2023

Do kraja 2024. godine, predviđa se da će biti povezano više od 207 milijardi uređaja širom sveta, uključujući alate, igračke, uređaje i aparate koji čine Internet stvari (IoT).

Sve veći broj tih uređaja neće biti računari ili pametni telefoni - jer će se sve, od četkica za zube do teške industrijske mašinerije, povezivati na internet. U sve većoj meri, to će biti pametni uređaji obogaćeni veštačkom inteligencijom (AI) i sposobni za autonomno donošenje odluka.

Poslovne organizacije širom sveta već su otključale prednosti IoT u poslednjim godinama, a pojedinci se navikavaju na raznovrsne uređaje koje nosimo i svakodnevne povezane proizvode u našim životima. Ovo je trend koji se sigurno neće usporiti tokom 2024. godine, kako se razlika između fizičkog i digitalnog nastavlja smanjivati.

Bezbednost i privatnost u Internet stvarima (IoT)

Što je više uređaja povezano sa vašom mrežom, to je više potencijalnih pročaza kroz koja napadači mogu neprimetno ući. S obzirom na očekivanja da će napadi sa veštačkom inteligencijom postati sve ozbiljnija pretnja u 2024. godini, ključni trend će biti obezbeđivanje sigurnosti uređaja, posebno u dobu rada sa remote poslovima. Za poslovne subjekte u dobu digitalnog i veštačkog inteligencijom podržanog poslovanja, očuvanje poverenja korisnika i radne snage predstavlja suštinski prioritet, što znači da bezbednost i privatnost moraju biti na vrhu liste prilikom izgradnje mreža pametnih uređaja i povezane tehnologije.

Internet stvari (IoT) u zdravstvu

U zdravstvu, IoT uređaji mogu daljinski pratiti pacijente, pomoći lekarima u postavljanju dijagnoza, prikupljanju podataka u istraživačke svrhe i razvoju novih tretmana. Dok se društvo prilagođava starenju populacije, rešenja poput virtuelnih bolnica, gde pacijenti ostaju kod kuće, ali se elektronski prate sa centralne lokacije, postaće ključna za upravljanje promenama. U 2024. godini, takođe ćemo početi da vidimo korišćenje generativne veštačke inteligencije zajedno sa povezanim uređajima u oblasti zdravstva, kako bi se podaci o pacijentima pretvarali u izveštaje i analize prirodnim jezikom. Procenjuje se da će vrednost tržišta IoT u oblasti zdravstva dostići oko 150 milijardi dolara ove godine, na putu da do 2028. godine dostigne procenjenu vrednost od 289 milijardi dolara.

Veštačka inteligencija i internet stvari (AIOT) i konvergencija

Nazivamo uređaje povezane sa Internetom stvari pametnim, ali obično pod tim podrazumevamo povezanost. Međutim, sve više vidimo da se tehnologija Internet stvari spaja sa sistemima i uređajima koji su sposobni za donošenje odluka i odgovaranje na pitanja korišćenjem veštačke inteligencije i mašinskog učenja. Kao i sa ljudima, imati hiljade pametnih uređaja koji su svi povezani i pokušavaju obavljati svoje zadatke zajedno verovatno će dovesti do sukoba. Razvijanje protokola koji omogućavaju pametnim uređajima da se ponašaju pristojno (i bezbedno dele podatke) biće prioritet za industriju u 2024. godini. Ova uzbudljiva konvergencija takođe će gotovo sigurno nastaviti donositi zanimljive gedžete, igračke i spravice!

Generativna veštačka inteligencija, posebno veliki jezički modeli, postaće uobičajen dodatak nosivim uređajima koje koristimo u 2024. godini. Pametni satovi i uređaji za praćenje fitnesa koji su obogaćeni ovom tehnologijom već se pojavljuju na tržištu, omogućavajući im da deluju kao lični asistenti ili fitnes treneri. Za potrošače, ovo bi moglo označiti kraj za redovne (ne-generative) AI asistente poput Siri i Alexa na nosivim uređajima.

Susret računarstva, veštačke inteligencije i 5G mreže

Računarstvo na rubu odnosi se na uređaje koji analiziraju podatke blizu izvora gde se snimaju, umesto da ih šalju centralizovanom serveru poput servisa u oblaku radi skladištenja i analize. Kako rastu obim podataka, tako raste potreba da se brzo izvode uvidi kako bi se akcije preduzele što je brže moguće i smanjili troškovi prenosa bučnih sirovih podataka do oblaka.

Autonomna vozila predstavljaju odličan primer uređaja na rubu, budući da moraju tumačiti podatke sa kamera kako bi uočila opasnosti na putu, a da pri tom ne moraju slati podatke u oblak i čekati da se uvidi pošalju nazad. Tokom 2024. godine, neprekidan razvoj 5G mreža omogućiće računarstvo na rubu za mnoge nove primene, dok će integracija veštačke inteligencije učiniti uređaje na rubu pametnijim i autonomnijim. Ovo će verovatno dovesti do naglog porasta usvajanja i inovativnih novih primera upotrebe.

IoT u maloprodaji

IoT je široko usvojen u maloprodaji, gde se pojavljuje u obliku inventarnih sistema, praćenja broja posetilaca, automatizovanih blagajni, RFID uređaja za marketing i blica.

Nisu sve inicijative uspešne - Amazon je zatvorio neke od svojih čuvenih prodavnica bez kontakta 2023. godine; međutim, istovremeno je implementirao plaćanje putem dlana na drugim mestima, što ukazuje da njegova ispitivanja IoT-a u maloprodaji daleko nisu završena.

U celini, očekuje se da će troškovi za IoT u maloprodaji porasti sa 28,14 milijardi dolara na 177,9 milijardi dolara do 2031. godine. Ovo će biti pokrenuto sve većim prepoznavanjem maloprodajnih trgovaca pametnih uređaja kao ključnih za razumevanje i unapređenje iskustava kupaca.

Održivi IoT i cirkularna ekonomija

U 2024. godini, prelazak ka održivosti i ponovnoj upotrebi mora biti prioritet za sve nas. Postoji nekoliko načina na koje možemo očekivati da će se tehnologija Internet stvari koristiti kako bi se postigao ovaj cilj. IoT senzori se sve više koriste za praćenje efikasnosti grejanja i potrošnje energije u zgradama kako bi se identifikovalo gde se mogu ostvariti uštede i efikasnosti. Biće korišćeni za optimizaciju inventara, dostave i lanaca snabdevanja kako bi se obezbedilo efikasno korišćenje resursa prilikom skladištenja ili distribucije proizvoda. Mogu pomoći u utvrđivanju da li se proizvodi održivo odbacuju ili ponovno koriste, gde je to moguće, praćenjem infrastrukture za otpad i recikliranje. Takođe će se koristiti za optimizaciju protoka saobraćaja u urbanim područjima kako bi se poboljšao kvalitet vazduha.

Komunikacija između vozila (V2V)

Proizvođači automobila u 2024. godini gledaju ka komunikaciji između vozila (V2V) kako bi smanjili nesreće i troškove održavanja, dok istovremeno smanjuju karbonski otisak . Automobili će deliti svoj položaj, brzinu i smer kretanja, kao i podatke poput opasnosti koje detektuju, sa drugim vozilima u blizini. Ovo omogućava optimizaciju vožnje radi smanjenja habanja vozila i skraćivanja vremena putovanja. Za autonomna ili povezana vozila, ove mreže sa mnogo očiju pokazaće se efikasnijim nego oslanjanje na ograničen vid jednog vozila. Komunikacija između vozila i infrastrukture, gde se automobili povezuju sa senzorima ugrađenim u infrastrukturu duž puta, poput semafora i pešačkih prelaza, takođe će biti rastuće područje investicija.

IoT i digitalni blizanci

Digitalni blizanci su virtuelni modeli bilo kog objekta ili sistema, od malih komponenti do gradova ili čak ljudskog mozga. Koriste se kako bi ubrzali istraživanje i testiranje omogućavajući istovremene, superbrze eksperimente, čime se značajno smanjuju troškovi i vreme. Tehnologija Internet stvari poboljšava realizam ovih modela tako što se osigurava da se grade na tačnim podacima iz stvarnog sveta. Na primer, digitalni blizanac grada može prikupljati podatke u realnom vremenu o kretanju ljudi i vozila putem kamera i senzora na putevima kako bi se optimizovalo planiranje infrastrukture. U 2024. godini digitalni blizanci će biti implementirani u sve raznovrsnije i inovativne primene - mnoge od njih omogućene od strane IoT-a.

Interfejsi između mozga i računara

Možda će vrhunac nosivih uređaja biti uređaji koji se pričvršćuju za naše telo i sposobni su čitati signale našeg mozga, što znači da ih možemo kontrolisati samo mislima. Ovo možda danas deluje veoma futuristički i daleko, i verovatno nije nešto sa čime će se većina nas direktno baviti u skorije vreme. Međutim, o tome ćemo čuti sve više i više u 2024. godini, kako eksperimenti i ispitivanja kompanija poput Neuralinka Elona Maska pobuđuju uzbuđenje, a proizvodi koji koriste ovu tehnologiju počinju da se pojavljuju.